Sağlıklı Normal Doğum İçin Dikkat Edilmesi Gereken 4 Önemli Durum
Doğumun bir mucize olduğu ve bu deneyimin anne adayları için eşsiz bir duygusal ve fiziksel yolculuk olduğu herkes tarafından kabul edilmektedir. Doğum yapma deneyiminin kadının hem psikolojik hem de fiziksel sağlığı üzerinde uzun vadeli etkileri vardır. Kişiselleştirilmiş duygusal desteğin kadınları güçlendirdiği ve olumlu doğum deneyimi olasılığını artırdığı belirtiliyor. Olumlu bir doğum deneyiminde ailenin, çevrenin ve sağlık çalışanlarının yaklaşımı büyük önem taşıyor. Memorial Sağlık Kümelenmesi Medstar Topçular Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Op. Dr. Nilüfer Yüksel normal doğum sürecinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
Doğum süreci tüm kadınlar için mucizevi bir durumdur ancak normal doğum, anne adaylarında çok daha fazla duygusal sıkıntıya neden olabilir. Normal doğum sırasında kadın kendini bu dünyada değil de başka bir gezegendeymiş gibi hisseder, içe kapanma, dünyadan kopma duygusu yaşar. Doğum sırasında çığlık atmak, tuhaf sesler çıkarmak, farklı pozisyonlara girmek gibi günlük hayatta yapmaya cesaret edemediği hareketleri yapabilir. Bunun nedeni, beynin daha fazla düşünen kısmı olan neokorteksin faaliyetlerinde azalma olmasıdır.
Sağlıklı bir normal doğum süreci için bunlara dikkat edin;
Uzmanlar, doğum sürecinde düşünme, görme, işitme ve konuşma gibi üst düzey zihinsel işlevleri yöneten neokorteksin uyarılmasından mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğinin altını çiziyor.
Neokorteksi uyaran dört ana faktör şunlardır:
1- Sessiz ve sakin bir ortam seçilmelidir: Kadın doğum odasında içe dönüklük yaşarken konuşarak kadının içe dönüklüğünü engellememek önemlidir. Doğum salonundaki asistan mümkün olduğu kadar sessiz olmalı ve net cevap gerektiren sorular sormamalıdır.
2-Dim aydınlatma tercih edilmeli: Uykuya ihtiyaç duyulduğunda beyin aktiviteleri azalır ve uykuya ulaşılır. Bu nedenle etrafta ışık gibi kişiyi uyaran hiçbir şeyin bulunmaması önemlidir. Doğum sırasında odanın çok aydınlık olması doğum yapan kadını yoracaktır. Geceleri loş ışıklar yakılarak, gündüzleri ise perdeler kapatılarak ortam doğum yapan kadına uygun olmalıdır.
3-İzleniyormuş hissi önlenmelidir: Doğum sırasında en rahatsız edici durumlardan biri de ziyaretçiler olabilir. Doğumhaneye ziyaretçi alınmaması kadının konforu açısından önemlidir. Sağlık çalışanlarının da aynı duruma dikkat etmesi gerekmektedir. Normal doğumun tek bir ebe tarafından takip edilmesi anne adayının doğum sürecinin daha rahat geçmesini sağlayacaktır.
4-Adrenalin salınımına dikkat edilmelidir: Adrenalin, neokorteksi uyaran ve gerilim zamanlarında vücut tarafından üretilen bir hormondur. Doğum yapan kadın doğumhanede kendisi ve bebeği için kendini güvende hissetmiyorsa adrenalin salınımı başlar. Doğum sürecinde güvendiği bir ebe ve hekim ile normal doğuma başlarsa süreç daha kolay ilerleyecektir. Fakat hanımın başında; Doğum yapmak üzereyken doktoruna sezaryen yaptırmanın veya tam tersi normal doğuma zorlamanın bebeğine zarar verebileceği endişesi varsa bu durum adrenalin salınımını tetikler. . Böyle bir şey olduğunda doğum yavaşlayabilir veya durabilir. Doğuma güvenen bir ekiple doğum sürecine başlamak çok önemlidir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı