Haber

BM Türkiye Mukim Koordinatörü Hatay’ı ziyaret etti

Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye Mukim Koordinatörü Babatunde Ahonsi ve beraberindeki heyet, 6 Şubat depreminin yıldönümü kapsamında Hatay’ı ziyaret etti.

Ahonsi, Uluslararası Göç Örgütü (IOM), BM Kalkınma Programı (UNDP), BM Nüfus Fonu (UNFPA), BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) temsilcilerinden oluşan bir heyetle Hatay’a geldi.

Heyet ilk olarak IOM deposunu ziyaret ederek AFAD Koordinasyon Merkezi’nde Vali Yardımcısı Doğukan Mızrak ile görüştü.

Heyet daha sonra UNFPA ve Dünya Doktorları işbirliğiyle Antakya merkez Narlıca İlçesi’nde kurulan Gezici Sağlık Birimi’ni ziyaret etti.

Ahonsi, burada tercümanı aracılığıyla yaptığı basın açıklamasında, BM Türkiye Mukim Koordinatörü olarak geçen ay deprem bölgesine ilk ziyaretini gerçekleştirdiğini söyledi.

Artık Hatay’a geldiğini ve şehrin depremden en çok zarar gören yerlerden biri olduğuna dikkat çeken Ahonsi, şöyle devam etti:

“BM ekibi olarak bu görevi birlikte yürütmenin uygun olduğunu düşündük. Bu deprem felaketinin 1. yıl dönümüne yaklaşırken burayı birlikte ziyaret etmek istedik. 11 il etkilendi ama en çok etkilenenlerden biri de Hatay Bu ziyaretin artık Hatay’a da yapıldığını, “Amaçlarından biri de dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek ve göstermektir. Hatay halkıyla dayanışma içindeyiz ve hayatını kaybedenlere en derin başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bu depremin korkunç etkilerinden hâlâ etkilenenlerin bulunduğunun bilincindeyiz, ağır hasar gören ve ağır yaralananlara acil şifalar diliyoruz.”

Bir diğer amacın ise depremden 12 ay sonra yapılan yardım müdahalelerini görmek ve öğrenmek olduğunu belirten Ahonsi, bu kapsamda bazı toplantı ve ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ahonsi, çeşitli BM kuruluşlarının çalıştığı yerlere gittiklerini ve işbirliklerinin nasıl olduğunu gördüklerini belirtti.

“Yetkililerle ve ilgili taraflarla çalışıyoruz”

İşbirliği ve dayanışmanın önemli olduğunu belirten Ahonsi, şöyle konuştu:

“Bugün burada gördüğümüz bu küçük topluluk bize bir kez daha ana kahramanların bizzat insanların kendileri olduğunu gösterdi. Onlar bu travmatik deneyimi yaşamışlar ve dayanıklılık göstermeye, baş etmeye çalışıyorlar. Bu özellikle sahip olunması gereken pahalı bir özellik. Yardım çalışmaları yapanlar bu yüzden ortaklıklar “İşbirlikleri kurmak, bu dayanışmayı göstermek son derece değerli. O yüzden burada bu işbirliklerinin gücüne değiniyorum. İşbirlikleri olmadan bu ilerlemeyi sağlamak mümkün değil.”

İster BM içinde ister hükümet ve devlet aktörleriyle, ister devlet dışı aktörlerle dayanışmanın sağlanması için iş birliği yapmak gerekiyor. BM olarak sizin için burada olduğumuzu, uzun vadeli olduğumuzu, iyi zamanlı dostlar olmadığımızı söylemek isterim. Buradaki yetkililerle, ilgili taraflarla çalışıyoruz, başka çalışmalara da açığız. “Bugün öğrendiklerimizi nasıl faydaya dönüştürebileceğimizi gözlemlemek ve öğrenmek için buradayız, böylece yeniden birlikte daha iyiyi inşa edebiliriz ve kimseyi geride bırakamayız.”

Heyet daha sonra BMMYK merkezli Yaşam Destek Derneği’nin Hatay İl Temsilciliğini ziyaret ederek ilgili kişilerden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Haraparası Konteyner Kenti’nde UNICEF destekli Sosyal Kalkınma ve Dayanışma Derneği’nde çocuklarla buluşan heyet, son olarak UNDP destekli Hatay Engelsiz Toplum Merkezi’ni ziyaret etti.

marmaraereglisi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu